NL EN

Maverick X-1

Het Engelse merk Maverick is opgericht in 1997.

In 1999 is de X-1 uitgebracht.

De gitaren werden handgebouwd in Korea.

Hals:

De 24 frets hals voelt door de twee extra frets lang aan.

Toen iemand me vertelde dat deze gitaar een 'snelle hals' heeft, heb ik verbaasd gekeken. Wat mag dat dan wel zijn? Een hals is toch gewoon zo snel als de gitarist die hem vasthoudt? Niet dus. Deze hals is snel. Sneller dan alle andere gitaren die ik bezit of ooit vastgehouden heb.

Komt door de vorm van de hals. Daar is over nagedacht. Ik ben bang dat zelfs mijn Gibson het hier tegen aflegt.

Body:

De vorm van de gitaar is duidelijk meer van belang geweest dan de ergonomische uitgangspunten. Hij hangt wat uit balans door de korte body aan de bovenzjde. De lang doorlopende vorm op de plek waar je arm rust zorgt ook dat hij wat ruzie met de schouderband heeft.

Als je de zaak eenmaal goed geïnstalleerd hebt blijkt het wel goed te werken, maar een stratocaster model heeft hier duidelijk voordelen.

Draaiknoppen:

De draaiknoppen zijn een unieke vondst. Ze zitten prachtig onder handbereik en zo weggewerkt dat je ze niet per ongeluk verdraait tijdens het spelen. Maverick noemt ze het Evolution roller system.

Pickups:

De twee dubbel LQ-6 humbuckers zijn door Maverick zelf uitgedacht. Ze hebben geen standaard humbucker van de plank gepakt. Dat hoor je wel. Ze hebben een eigen klank. Erg goed. Warm, vol en erg krachtig. Of ze nu met distortion gebruikt of clean, ze blijven imponeren.

Voor de techneuten: het zijn met de hand, strakgewonden elementen met een ceramisch magnetische kern.

 

Ik heb deze gitaar gekocht omdat ik iets anders dan de doorsnee gitaar wilde hebben. Maverick heeft ook de F-serie en dat zijn superstrats met dezelfde technologie. Voor wie wat behoudender is. Maar deze X-1 oogt wel zo heftig, zo bruut, zo absoluut eigen dat dit mijn gitaar is. Ik denk niet dat hij ooit nog weg gaat.

 

 

Body: Two Piece Centre Joint Basswood
Neck: One Piece Carved Canadian Maple with reverse headstock
Scale: 25 inches
Fingerboard: AAA Grade Indian Rosewood
Frets: 24
Bridge: Maverick LP-1 Floyd Rose
Switching: 3 way toggle
Pickups: Two LQ-6 Custom Bridge H/Bucker
Hardware: Polished Nickel

 

Ik kon geen filmpje met een goede geluidskwaliteit vinden van een X-1.

Het filmpje geeft een Maverick F-1 weer. Andere bodyvorm (de F1 hangt beter in balans, de X-1 is meer als metal gitaar vormgegeven). De hardware is echter hetzelfde.