NL EN

Morris, Japan

 

Morris

 

Het bedrijf werd opgericht in 1961. Door de heer Toshio Moridaira.

Het bedrijf Morris Guitars bouwt al lange tijd handgemaakte kwaliteitsinstrumenten in Nagano, Japan. De heer Toshio Moridaira, de oprichter, was de eerste distributeur in Japan die zowel Fender- als Gibson-lijnen voerde.

 

In 1964 kon de heer Moridaira, dankzij zijn werkrelatie met Gibson, de Gibson-fabriek in Kalamazoo, Michigan bezoeken. Een medewerker van Gibson gaf hem destijds de bijnaam "Mori".

 

In 1967 begonnen ze met het maken van akoestische gitaren onder de naam Yoshino Guitar in Yoshino Town, Matsumoto, Nagano, Japan.

 

In 1972 werd de naam van de firma omgedoopt tot 'the Morris Guitars company'. Hij noemde het Morris, ontleend aan de bijnaam die hem een ​​tijdje geleden was gegeven. Morris produceerde kopieën van dreadnought en kleine jumbo-modellen op basis van ontwerpen van Martin en Gibson, in massaproductie. Ze maakten ook klassieke gitaren.

 

In 1973 werd de fabriek verplaatst naar een locatie met 3.337 vierkante meter.

Morris begon rond dit jaar met het produceren van elektrische gitaren, maar de hoofdactiviteit bleef staalsnarige gitaren. Ze maakten vooral kopieën van de bekende modellen als de Stratocaster, Telecaster, Les Paul, SG en ES modellen. Ze produceerden echter prachtige gitaren naar eigen ontwerp. De Mando Mania (1975), alute-vormige gitaar, was daar een van. En de door P. Vrolant ontworpen gitaren zijn een klasse apart.

 

Over de elektrische modellen is niet veel documentatie te vinden.

De vroegste brochure die ik vond was van 1973. Ze moeten ze minstens tot het midden van de jaren 80 hebben geproduceerd.

Ik heb ook een Hurricane model gevonden met het merk Moridaira en gemaakt in Korea. Bouwaar: onbekend.

 

In 1974 introduceerde Morris hun gitaren op de NAMM-show.

 

In 1978 introduceerde Morris de Tornado-lijn, akoestisch-elektrische gitaren met dunne body, geïnspireerd op het Ovation-ontwerp. Tot het begin van de jaren 80 zag de Amerikaanse markt een verscheidenheid aan gitaren die Morris uit Japan importeerde.

 

In 1980 werd de fabriek uitgebreid tot 8.000 vierkante meter.

 

Moridaira produceerde ook badged-gitaren voor Hohner, waaronder Coronado, Futurama, H.S. Anderson, Lotus (sommige) en Sakai.

 

In 2001, na een lange afwezigheid, betrad Morris Guitars opnieuw de Amerikaanse markt. Ze nemen deel aan de jaarlijkse Winter NAMM Show in Anaheim, CA. Ook de website werd gelanceerd.

Morris Guitars biedt momenteel fingestyle gitaren aan in de middenprijsklasse. Op maat gemaakte handgemaakte modellen zijn ook beschikbaar.

 

Tegenwoordig (2022) produceert de Morris-fabriek jaarlijks zo'n 6.000 gitaren.

 

Op zoek naar brochures? Als je Japans een beetje op orde is, kan je op de volgende links terecht:

oldguitar.jp

vintagejapanguitars