NL EN

de Silvestri familie, Italië, Catania

Betreffende de Silvestri gitaren vond ik deze informatie:

 

"Een van de belangrijkste redenen om in de jaren vijftig akoestische staalsnarige gitaren in Groot-Brittannië te importeren, was de vraag naar luidere instrumenten, aangezien de lichtere nylonsnarige, Spaanse klassiekers er niet in slaagden om een baanbrekend geluid te leveren in de folk-, skiffle- en rock & roll-boom van die tijd. Er was ook nog een VK-importembargo op Amerikaanse instrumenten tot juni 1959, wat betekende dat bijna alle gitaren die naar het VK werden verscheept uit Europa kwamen, voornamelijk geproduceerd in Duitsland, Nederland en Italië.

De Italiaanse gitaarbouwers en instrumentmakers die oorspronkelijk vooral bekend waren om mandolines en violen, hadden in de jaren '30 - '40 ook expertise ontwikkeld in het produceren van hoogwaardige Gypsy-Jazz-gitaren en waren in een ideale positie om goedkopere tot medium geprijsde staalsnarige akoestische gitaren in salonstijl te produceren, waar in de jaren vijftig veel vraag naar was.

De Catania instrumentmakers van Sicilië waren de prominente producenten van deze gitaren 'Catania Carmelo' en 'Ermelinda Silvestri' waren het grootste volume producers uit die tijd. Het bedrijf Silvestri werd opgericht in 1891 en veranderde rond 1955 haar naam in 'S. Sgroi Silvestri'."

 

Volgens oude Italiaanse familieboeken werd een man genaamd "Santi Sgroi" geboren in Catania in het jaar 1870 en trouwde hij met een "Ermelinda Delfina Maria Silvestri" die werd geboren in San Martino Carano (nabij Modena) op 10 februari 1878. Als beroep "luthier " wordt vermeld. Dus dat klinkt als een match.

 

Ze hadden 5 kinderen, Alarico (Rico) Sgroi (geboren 1899), Salvatore Sgroi, nog twee jongens en een meisje Maria Liboria Sgroi die slechts 1 jaar leefde van 1901 tot 1902.

In adresboeken uit die tijd wordt het familieadres vermeld als:

"via Ventimiglia 202, Catania" onder "mandolinemakers".

 

Het bedrijf "Ermelinda Silvestri" werd opgericht in 1891.

Er was ook een relatie met Rome (Roma), misschien is ze daar begonnen als gitaarbouwer?

https://www.mandolincafe.com/forum/attachment.php?attachmentid=70002&d=1300818859

Het latere label:

https://images.reverb.com/image/upl...90,w_620/v1520705460/cyhqpwoxh2bxrcrjhhoz.jpg

En:

https://5.allegroimg.com/original/0caba3/64f5bd6347ccbfb1d0939c345095

 

Het eigen merk van Santi Sgroi was destijds "S. Sgroi Mancuso", kort daarvoor opgericht in 1888.

Voorbeeld van een "S. Sgroi Mancuso" label:

https://www.mandolincafe.com/forum/attachment.php?attachmentid=128227&d=1419997332

 

Het lijkt er op dat ze op een zeker moment ook een winkel in Napels (Napoli) hadden:

https://images.reverb.com/image/upl...90,w_620/v1525872326/issefm6pzxuwuqaphjga.jpg

 

Wat betreft het Mancuso-gedeelte: Santi Sgroi's moeder was een geboren Mancuso. Santi's vader Salvatore trouwde in 1858 met Liboria Mancuso.

 

Dus toen "S. Sgroi Mancuso" en "Ermelinda Silvestri" fuseerden, kreeg het nieuwe bedrijf de naam "S. Sgroi Silvestri".

Het lijkt alsof altijd de naam van de vader en moeder samen gevoegd werden en daarom vermoed ik dat "S. Sgroi Silvestri" eigenlijk begon toen een zoon van hen het bedrijf overnam, waarschijnlijk hun bovengenoemde zoon Salvatore? Maar er waren nog twee zonen waarvan ik de namen niet vond, misschien begon een van hen ook met een "S".

 

Er is een heel interessant label met de nieuwe naam "S. Sgroi Silvestri" met het woord "già" eronder, wat betekent "reeds", dus het label toonde aan dat het nieuwe bedrijf de fusie is van beide voormalige bedrijfsnamen.