NL EN

Welke gitaar ga je kiezen?

Er is dus een hoop keuze in gitaren:

Spaans (ofwel klassiek), flamenco, western, elektrisch... Noem maar op.

 

Welke gitaar is nu geschikt voor jou?

 

Eerst is van belang om te weten welke muzieksoort je aanspreekt.

 

Ga je uitsluitend klassieke muziek spelen, dan is een Spaanse of klassieke gitaar de gitaar voor jou.

In de link hieronder speelt Ana Vidoivic het stuk Asturias van Isaac Albéniz:

https://www.youtube.com/watch?v=inBKFMB-yPg&ab_channel=SiccasGuitars

 

Klassieke muziek op een western gitaar kan echter wel degelijk, echter niet alle stukken zijn geschikt.

Hieronder een voorbeeld van klassieke muziek op een western gitaar:

https://www.youtube.com/watch?v=sV1e-iSo5As&ab_channel=TommyEmmanuel

 

Een western gitaar wordt vooral gebruikt voor een combinatie van fingerpicking en akkoorden.

Tommy Emmanuel geeft in de link hieronder een voorbeeld:

https://www.youtube.com/watch?v=sV1e-iSo5As&ab_channel=TommyEmmanuel

 

En tja, een elektrische gitaar. Hoe kies je uit het enorme aanbod een voorbeeld van het geluid van een elektrische gitaar? Een medley dan maar:

https://www.youtube.com/watch?v=VOcABtJTpho&t=1710s&ab_channel=ProgMindProductions

 

Als mensen het echt niet weten en ze vragen mij om advies, dan adviseer ik meestal een klassieke gitaar. De reden is dat de hals wat breder is, waardoor je je vingers wat beter kwijt kunt. De snaren vragen ook wat minder kracht dan een western gitaar. Voor het leren van een goede techniek is een klassieke gitaar een goede start. De geleerde techniek kun je zonder meer kwijt op iedere andere gitaar. Het is vaak alleen even wennen aan de breedte en vorm van die nieuwe gitaar.

 

De western gitaar heeft een wat smallere hals, waardoor het moeilijker is je vingers kwijt te kunnen zonder direct andere snaren te dempen. De snaren vragen ook wat meer kracht en daardoor wat eelt op je vingers, voor je lekker en zonder pijn kan spelen. Maar je went redelijk snel aan je eigen gitaar en ook hierop kan je het zinder meer goed leren.

 

Een elektrische gitaar heeft als nadeel (of voordeel, zo u wilt) dat je er vrij snel een hoop geluid uit kan halen. Maar een hoop geluid is nog geen goed gespeeld stuk muziek. Vooral door het gebruik van effecten lijkt het al snel wat. Maar zonder techniek kom je niet ver. Ook op een elektrische gitaar is een goede techniek van groot belang. En ook op een elektrische gitaar kan je wel degelijk goed leren spelen. Zeker als het echt je ding is.  Mijn advies is slechts, om je vooral in het begin, erg te beperken met het gebruik van effecten.

 

Bovenstaande maakt ook duidelijk waarom veel gitaristen meerdere gitaren hebben; men wil, om meerdere muziekstijlen te spelen, de daarvoor geschikte gitaar hebben.

 

Dan is er nog binnen iedere soort gitaar weer een onderverdeling te maken in types.

Bij elektrische gitaren heb je de meer allround modellen als de Stratocaster en de Les Paul modellen (meestal single coil elementen), de hard-rock en metal modellen (meestal humbucker elementen en een wat woestere bodyvorm), de jazz gitaren hebben weer een hele smoothe sound en f-holes in de body.

Overigens is op ieder type wel weer een afgeleide te vinden; bijvoorbeeld single coils gecombineerd met humbuckers is een veel geziene combinatie.

De klassieke gitaar kent weer onderscheid in de romantische gitaar (een wat gemakkelijk in het gehoor liggende en ronde klank) en de flamenco gitaar (die weer een korte schellere klank heeft).

En ook jazz gitaren zijn in een elektrische, akoestische of semi-akoestische uitvoering te koop.

Bij western gitaren vind ik dat de verschillen subtieler zijn. Maar ook daar kan je, door persoonlijke voorkeuren, eindeloze discussies op loslaten.

 

Kortom: er is nogal wat te kiezen. Je eerste gitaar is altijd het lastigst. Ga ervoor wat je het meeste aanspreekt. Het leren van de techniek is het meest belangrijk, de rest komt met de tijd.

 

Succes met alle overwegingen!