NL EN

Beste gitaristen,


Mijn naam is Eugène Kanters en ik heb als hobby gitaar spelen en vintage gitaren.

Ik heb heel veel gitaren bespeeld en uitgeprobeerd. Nieuwe en oude exemplaren.

Elektrisch, akoestisch, 12-snarig, klassiek, western en gypsy gitaren, ik heb het allemaal wel in bezit (of in bezit gehad). Ook heb ik voor veel mensen aankoopadviezen gedaan.

Veel proberen, veel spelen, veel vragen en veel onderzoek doen is daarbij het devies.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat vanaf begin jaren 70 tot eind jaren 80 ontzettend veel goede gitaren gebouwd zijn. Met name in Japan, maar ook daarbuiten.

Deze gitaren zijn vaak te koop voor de helft tot een derde van een nieuw exemplaar van vergelijkbare kwaliteit. Soms voor zelfs nog minder geld...

Bijkomend voordeel van een oude gitaar is dat hij meestal al ingespeeld is en, door het drogen van het hout, veel warmer en voller van klank wordt.

 

Gitaren van eerdere datum vind ik ook ontzettend interessant. Jaren 30 tot 70 gitaren zijn leuk en de belangstelling van medegitaristen is duidelijk groeiende. De bouwkwaliteit van deze kwaliteiten is anders, het geluid ook. Heel eigen.

En het is de bakermat van alle moderne gitaren.

 

Af en toe kom ik een goed of interessant exemplaar tegen en die koop ik.

Deze gitaren maak ik geheel schoon, vooral de hals en de fretten, ik stel ze optimaal af zodat ze licht spelen en voorzie ze van de juiste set nieuwe snaren.

Dit laatste is vaak een kwestie van uitproberen. Ik heb dan ook diverse sets snaren in voorraad om het optimum uit een gitaar te halen.

Indien nodig voer ik reparaties uit. Wrakken koop ik niet. (Een enkele exeptionele uitdaging daar gelaten; maar die zijn echt voor mijn privé collectie.)

Ik doe ook cosmetische restauraties indien de gitaar in kwestie bijzonder genoeg is.

Mooie voorbeelden zijn: de S. Sgroi Silvestri, de Dylon Stratocaster de Eko 820 v4 Condor en de Telesforo Julve's. Zie 'Mijn collectie'.

Het resultaat is een geweldige gitaar voor een fractie van de nieuwprijs.

Ik speel er dan een tijdje op tot ik weer een nieuwe favoriet vind.

 

Nadeel van deze hobby is dat je collectie nogal uitbreid.

Voor ik weer een andere gitaar kan kopen moet ik dan ook zo af en toe ook eens wat verkopen.

Aan de ene kant is dat soms jammer, aan de andere kant is het weer een nieuwe kans op mooie ontdekkingen. En vaak ontmoet ik er leuke mensen door.

Ik beleef dan ook veel plezier aan deze hobby.

 

Veel plezier met deze website en het gitaarspelen gewenst,

 

Eugène Kanters